GremiMedia S.A.
Szanowny czytelniku
Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w tym przechowywanych odpowiednio w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Klikają przycisk "Przejdź do serwisu" wyrażasz zgodę na zasadach określonych poniżej
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawionych w czasie korzystania przez ze mnie z produktów i usług świadczonych drogą elektroniczną w ramach stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, w tym także informacji oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie* i w celach analitycznych przez Gremi Media SA, podmioty GRUPY KAPITAŁOWEJ GM i ZAUFANYCH PARTNERÓW GM.
Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
Gremi Media SA (dalej: "GM") z siedzibą w Warszawie przy ul. Prostej 51, 00-838 Warszawa, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy Sąd Gospodarczy XII Wydział Rejestrowy pod numerem KRS: 0000660475

podmioty GRUPY KAPITAŁOWEJ GM - lista tutaj
ZAUFANI PARTNERZY - lista tutaj
Cele przetwarzania danych
  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wybór podstawowych reklam
  3. Tworzenie profilu spersonalizowanych reklam
  4. Wybór spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profilu spersonalizowanych treści
  6. Wybór spersonalizowanych treści
  7. Pomiar wydajności reklam
  8. Pomiar wydajności treści
  9. Stosowanie badań rynkowych w celu generowania opinii odbiorców
  10. Opracowywanie i ulepszanie produktów
Podstawy prawne przetwarzania danych
  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych
Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty GRUPY KAPITAŁOWEJ GM i ZAUFANI PARTNERZY GM, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.
Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody lub wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych (kliknij, aby zarządzać zgodą). Inne prawa osoby, której dane dotyczą - lista tutaj
Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj

Informujemy także, że poprzez korzystanie z tego Serwisu bez zmiany ustawień Twojego oprogramowania/przeglądarki wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych.
* Do profilowania wykorzystywane będą min. następujące dane: Twój adres IP, adres URL żądania, nazwa domeny, identyfikator urządzenia, a także inne podobne informacje.

Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Zabiegi i dieta pomogą w walce z cellulitem

Agnieszka Usiarczyk 26-10-2009, ostatnia aktualizacja 07-06-2011 23:56

80 procent kobiet ma pomarańczową skórkę na nogach. Przyczyną wypukłych grudek na skórze jest brak ruchu, zła dieta, otyłość oraz geny. Wygląd nóg można poprawić zmieniając styl życia i regularnie poddając się zabiegom wyszczuplająco-ujędrniającym.

źródło: IStockPhoto

— Cellulit to nierównomierne gromadzenie tkanki tłuszczowej, która tworzy na skórze wypukłe grudy. Za jego powstawanie odpowiedzialne są przede wszystkim geny, gdyż one decydują o tym, ile tłuszczu odkłada się w komórkach. Rodzimy się z określoną ilością komórek tłuszczowych, które w trakcie życia wypełniają się tłuszczem, stanowiącym rezerwę energetyczną, która gromadzi się, gdy zjadamy więcej kalorii niż spalamy — mówi dr n. med. Elżbieta Radzikowska z warszawskiej Kliniki La Perla przy ul. Łowickiej. Przyczyną powstawania cellulitu są również zaburzenia krążenia krwi i limfy oraz hormony. Cellulit rozwija się zazwyczaj w okresach wzmożonej gry hormonalnej w organizmie kobiety (przewaga działania estrogenów nad progestagenami), np. podczas dojrzewania, ciąży, menopauzy, a także w czasie stosowania hormonalnej terapii zastępczej. — Niebezpieczny moment to czas, gdy dojrzewająca dziewczyna zmienia figurę na bardziej kobiecą. Wtedy należy bardzo kontrolować wagę i uprawiać sport — dodaje lekarka.

 

Najpierw na udach, potem na ramionach

 

Dotknięta cellulitem skóra staje się pofałdowana. Tworzą się na niej dołki i grudki. Najpierw pojawiają się na zewnętrznej części ud, potem w miejscach, gdzie jest dużo komórek tłuszczowych czyli na ramionach, brzuchu, oraz na pośladkach. By nogi były jędrne i gładkie trzeba je pielęgnować. Przydatne będą masaże, rajstopy uciskające, które poprawiają krążenie, kosmetyki ujędrniające skórę. — Wskazane jest również ostrzykiwanie preparatami antycellulitowymi oraz stosowanie fal radiowych np. radiage w celu ujędrnienia skóry — mówi dr Radzikowska. Oprócz tego należy utrzymywać prawidłową wagę i ćwiczyć. Aby zmniejszyć cellulit wystarczy kilka tygodni ćwiczeń (pływanie, jazda na rowerze, bieganie, skakanie ze skakanką, spacery, zajęcia w klubie fitness), zabiegów antycellulitowych i zdrowej diety.

 

Zboża, warzywa, owoce i woda

 

Dieta antycellulitowa powinna opierać się na jedzeniu produktów zbożowych, warzyw i owoców. Powinna być bogata w białko, ograniczyć należy tłuszcze zwierzęce i węglowodany oraz zapomnieć o słodyczach. Trzeba wiedzieć, że sama dieta nie zaleczy problemu, ponieważ cellulit ma wieloskładnikową przyczynę, ale na pewno nie zaszkodzi. Posiłki powinny być regularne i urozmaicone, ponieważ sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Na talerzu powinny znaleźć się produkty bogate w witaminę C, czyli zielone warzywa i cytrusy. — Witamina C jest antyoksydantem i walczy z wolnymi rodnikami, które niszczą komórki ciała i tym sposobem stają się powodem powstawania chorób i dysfunkcji organizmu, m.in. cellulitu — mówi Joanna Wielowska, dietetyczka z SetPoint Doradztwo Żywieniowe. Kilka razy w tygodniu powinno się jeść morskie ryby, które są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. — Elementem każdego posiłku powinny być produkty pełnoziarniste np. pieczywo, razowy makaron, brązowy ryż, grube kasze. Odpowiednia ilość błonnika z tych produktów zapobiega zaparciom, dzięki temu organizm jest naturalnie oczyszczany z produktów przemiany materii — tłumaczy specjalistka. Radzi, by do przygotowania potraw używać oliwy z oliwek, oleju rzepakowego oraz oleju z pestek winogron, gdyż są zdrowsze niż tłuszcze zwierzęce i walczą z wolnymi rodnikami. — Pamiętajmy także o doprawianiu potraw przyprawami ziołowymi, zastąpią one niekorzystnie działającą sól i pomogą w trawieniu — mówi Wielowska. Nie należy zapominać o piciu minimum 2 litrów wody dziennie. — Odpowiednia ilość wypijanych płynów najlepiej wody mineralnej niskosodowej na przykład z dodatkiem cytryny czy limonki, herbat ziołowych, owocowych, soków warzywnych oraz owocowych najlepiej samodzielnie wyciskanych, niedosładzanych gwarantuje odpowiednią objętość krwi oraz usuwanie z organizmu produktów przemiany materii. Dobra jest także zielona herbata, bo jest bogata w antyoksydanty — dodaje.

 

Specjalista pomoże

 

Z cellulitem należy zgłosić się do lekarza medycyny estetycznej, który zbada wydolność naczyń żylnych, określi czy mamy otyłość i rozpozna przyczynę powstania pomarańczowej skórki. Samemu trudno sobie z nią poradzić.

Jaka żywność może zwiększać ryzyko pojawienia się cellulitu? Przeczytaj cały artykuł na rp.pl

rp.pl

Najczęściej czytane