Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Oscary na talerzu

Małgorzata Minta 06-03-2010, ostatnia aktualizacja 06-03-2010 08:50

Podczas gdy w Los Angeles będą ogłaszani zwycięzcy tegorocznych Oscarów, w Nowym Jorku członkowie Akademii będą ucztować przy daniach inspirowanych nominowanymi do nagrody filmami.

Deser z Avatarem. Próbne  przyjęcie  w restauracji  GILT (18 lutego)  przed  głównym  rautem
źródło: AFP
Deser z Avatarem. Próbne przyjęcie w restauracji GILT (18 lutego) przed głównym rautem

Raut odbędzie się w ekskluzywnej restauracji GILT hotelu New York Palace. Jako przekąski zostaną podane: ceviche (kawałki surowej ryby marynowanej w soku z cytrusów) z cząstkami krwistej pomarańczy, nawiązujące do „Bękartów wojny”, oraz bulion z pieczonego kurczaka z kuleczkami z macy („Serious Man” i „Blind Side”).

Pierwsze danie będzie się odnosić do filmu „Była sobie dziewczyna”, którego oryginalny tytuł brzmi „An Education”. Szef kuchni także postanowił wyedukować gości: poda im opisane na talerzu przystawki z buraka oraz buraczanego sorbetu. Po nich pojawi się foie gras w kształcie małych bomb („W pułapce wojny”) oraz krewetki mające się kojarzyć z „Dystryktem 9”.

Danie główne (kaczka po pekińsku) będzie serwowane tak, jak posiłki w samolotach, które dobrze znał główny bohater filmu „W chmurach”. Po nim goście skosztują tarty jagodowej („Avatar”), czekoladowych trufli przypominających szafiry (film „Precious”) oraz kulek z masy owocowej uformowanych na kształt baloników (animacja „Up).

Rzeczpospolita

Najczęściej czytane