Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Nasz typ: Kukabara

Monika Kucia 15-12-2008, ostatnia aktualizacja 15-12-2008 06:35

Kuchnia australijska z akcentami fusion. Grill teppanyaki, płonące woki, bogata karta win australijskich. Tu spróbujemy, jak smakuje krokodyl, kangur, struś i ryba Barramundi.

autor: Rafał Guz
źródło: Rzeczpospolita
źródło: Rzeczpospolita
źródło: Rzeczpospolita

Pierwsze miejsce w Warszawie, gdzie znajdziemy smaki z antypodów. Właścicielom udało się stworzyć wielokulturową miejską kuchnię z prawdziwego zdarzenia.

Rzadko spotykana rozmaitość potraw i sposobów gotowania. Są tu pozycje z kuchni indyjskiej, japońskiej, brytyjskiej, ale trzon menu stanowią dania BBQ i egzotyczne mięsa. Szef kuchni 15 lat pracował w kuchniach Australii i gotowanie na przykład mięsa krokodyla czy kangura jest dla niego oczywistością. W karcie dania z masłem orzechowym, owocami egzotycznymi, zielonym sosem curry, kolendrą, pepperoni.

Jest także polędwica wołowa w ostrym sosie czekoladowym i limonki kiszone w soli morskiej. Warto spróbować tu charakterystycznych zup – laksy, czyli pikantnej zupy na kokosowym mleku, wzmocnionej kolendrą, ostrą papryką i krewetkami oraz gęstej zupy chowder – na śmietanie, z miękkimi małżami i posiekanymi w drobną kostkę warzywami. Nazwa restauracji to spolszczona nazwa pewnego ptaka. Kookaburra jest największym na świecie zimorodkiem zamieszkującym Australię i Nową Gwineę. Wydaje dźwięki przypominające histeczyny śmiech, bywa nazywany australijskim „śmiejącym się osłem”, albo „zegarkiem buszmeńskim”, bo odzywa się zawsze o tej samej porze, tuż przed świtem.

Jak na antypodach

Mieszana sałata ze smażonymi kalmarami - 26 zł

Australijska Laxa - 17 zł

Carpaccio z grillowanego mięsa kangura - 38 zł

Krokodyl w zielonym curry - 52 zł

Zapiekany czerwony grapefruit - 18 zł

rachunek: 151 zł

ul. Krucza 16/22, Śródmieście, tel. 022 434 20 83, e-mail: restauracja@restauracja-kukabara.pl, organizacja przyjęć:wodzicki@restauracja-kukabara.pl, strona internetowa: www.restauracja-kukabara.pl, czynne: pon.-pt. od 8, sob., niedz. od 12, kuchnia do 23, otwarte do ostatniego gościa, można płacić kartą

Dodaj swoją opinię

Życie Warszawy

Najczęściej czytane