GremiMedia S.A.
Szanowny czytelniku
Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w tym przechowywanych odpowiednio w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Klikają przycisk "Przejdź do serwisu" wyrażasz zgodę na zasadach określonych poniżej
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawionych w czasie korzystania przez ze mnie z produktów i usług świadczonych drogą elektroniczną w ramach stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, w tym także informacji oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie* i w celach analitycznych przez Gremi Media SA, podmioty GRUPY KAPITAŁOWEJ GM i ZAUFANYCH PARTNERÓW GM.
Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
Gremi Media SA (dalej: "GM") z siedzibą w Warszawie przy ul. Prostej 51, 00-838 Warszawa, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy Sąd Gospodarczy XII Wydział Rejestrowy pod numerem KRS: 0000660475

podmioty GRUPY KAPITAŁOWEJ GM - lista tutaj
ZAUFANI PARTNERZY - lista tutaj
Cele przetwarzania danych
  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wybór podstawowych reklam
  3. Tworzenie profilu spersonalizowanych reklam
  4. Wybór spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profilu spersonalizowanych treści
  6. Wybór spersonalizowanych treści
  7. Pomiar wydajności reklam
  8. Pomiar wydajności treści
  9. Stosowanie badań rynkowych w celu generowania opinii odbiorców
  10. Opracowywanie i ulepszanie produktów
Podstawy prawne przetwarzania danych
  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne - zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych
Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty GRUPY KAPITAŁOWEJ GM i ZAUFANI PARTNERZY GM, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.
Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody lub wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych (kliknij, aby zarządzać zgodą). Inne prawa osoby, której dane dotyczą - lista tutaj
Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności" - tutaj

Informujemy także, że poprzez korzystanie z tego Serwisu bez zmiany ustawień Twojego oprogramowania/przeglądarki wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych.
* Do profilowania wykorzystywane będą min. następujące dane: Twój adres IP, adres URL żądania, nazwa domeny, identyfikator urządzenia, a także inne podobne informacje.

Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Nasz typ: Bio Porta 13

Monika Kucia 16-07-2009, ostatnia aktualizacja 10-07-2009 12:47

To restauracja, która wytrwale podąża w „zielonym” kierunku. Jako pierwsza w Polsce wprowadziła do swojej karty dania ze znakiem bio i ma ich coraz więcej. Restauratorzy chcą promować specjały tradycyjne, regionalne, choć nie w stylu sielsko-wiejskim, ale wielkomiejskim i snobistycznym.

autor: Rafał Guz
źródło: Rzeczpospolita
autor: Rafał Guz
źródło: Rzeczpospolita
autor: Guz Rafał
źródło: Fotorzepa

Wkrótce do kuchni wraca Jacek Szczepański, który opuścił ją na kilka miesięcy. To on robił tu barszcz na zakwasie z ekologicznych buraków i wiśni, serwował sery wołoskie, wołowinę od producentów ze zrzeszenia Łąki Nadbużańskie.

Z dań, których spróbowałam, szczególnie polecam polędwicę wołową marynowaną w sosie ponzu (38 zł) oraz delikatne kapustki faszerowane z sosem pomidorowym i zapiekanym serem bio (38 zł). Świetne są także słodkości, np. sakiewka z naleśnika nadziewana jabłkami z dodatkiem cynamonu (12 zł) czy deser bezowo-truskawkowy z bitą śmietaną (19 zł).

Podczas śniadań podawane są sery z mleka koziego z Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego Figa Waldemara i Tomasza Maziejuka, sucha kiełbasa dukielska i kabanosy z Jesiółki, masło pachnące oborą i jaja od kury zielononóżki.

W restauracji jest też kawa, herbata i czekolada Fair Trade (z etycznej produkcji), polskie wino aroniowe i ekologiczne piwo z browaru Jagiełło.

W niedziele można tu przyjść na rodzinny brunch w formie bufetu. Dla najmłodszych przygotowywane są specjalne potrawy, np. rosół czy ciasto bananowe. Atrakcje dla nich zapewniają aktorzy Teatru Lalka (w godz. 13 – 15). Koszt – 74 zł osoba dorosła, 35 zł – dzieci (maluchy do lat sześciu gratis).

Z menu: Uczta bio

Rolada z koziego sera z ziołami na musie z bazylii i orzechów pinii BIO – 35 zł

Naturalnie duszony seler naciowy z czarnym pieprzem i świeżym masłem bio – 26 zł

Królik z jabłkami na piance orzechowej z tymiankiem bio – 58 zł

Pieczone jabłka i rabarbar bio – 16 zł

Rachunek – 135 zł

e-mail: rezerwacja@porta13.pl, strona internetowa: www.porta13.pl, czynne: pon.-pt. 7-23, sob. 8-22, niedz. 8-22, można płacić kartą

ul. Chmielna 13a, Śródmieście, tel. 022 505 99 99

Kuchnia: międzynarodowa z elementami bio

Szef kuchni: Stanisław Pacholski

Rok założenia: 2008

Liczba miejsc: 90

Sala VIP: TAK na 20 osób

Sektor dla palących: TAK

Ogródek: TAK (50 miejsc)

Muzyka: od środy do soboty muzyka na żywo (fortepian), jazz, standardy

Parking: TAK (konieczna rezerwacja miejsca)

Parking strzeżony: NIE

Organizacja wesel i bankietów: TAK

Dostawa dań na telefon/Internet: NIE

Dania na wynos: TAK

Katering: TAK

Śniadanie plus świeża prasa: TAK

Bizneslunch: TAK

Internet bezprzewodowy: TAK

Menu sezonowe/specjalności szefa: TAK

Karta win: TAK

Wino na kieliszki: TAK

Klimatyzacja/wentylacja: TAK

Udogodnienia dla niepełnosprawnych: TAK

Języki obce, jakich używają kelnerzy: angielski, niemiecki, francuski

Znaki szczególne: koncerty smooth jazzu i wernisaże fotografii

Wady: dania bio są wyjątkowo drogie

Ceny dań głównych: 34 zł – 80 zł

Dodaj swoją opinię

Życie Warszawy

Najczęściej czytane