Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Lubimy polską kuchnię i fast foody

koz 23-10-2013, ostatnia aktualizacja 23-10-2013 11:16

Najczęściej odwiedzaną przez warszawiaków restauracją jest McDonald's, ale najczęściej polecaną U Szwejka. Najbardziej lubimy kuchnię polską - wynika z raportu Warsaw Watch.

Potrawy
autor: Dudek Jerzy
źródło: Fotorzepa
Potrawy

Za najlepszą warszawską restaurację został uznany sieciowy Sphinx (10 proc. wskazań). Na kolejnym miejscu uplasowała się restauracja U Szwejka (9 proc.). Ten lokal mieszczący się przy placu Konstytucji jest najczęściej polecanym w stolicy (70 proc. klientów poleciłoby go znajomym). Podium zamyka fast food KFC, z 8 procentami głosów. Pod względem liczby odwiedzin danego lokalu, bezkonkurencyjne okazały się restauracje szybko serwujące jedzenie czyli McDonald's i KFC (odpowiednio 72 i 71 proc. wskazań). Nieco mniej głosów zdobyła Pizza Hut  - 63 procent.

Z badań wynika, że najpopularniejsze są lokale szybkiej obsługi, które są stosunkowo tanie, wciąż małym zainteresowaniem cieszą się lokale ekskluzywne, serwujące np. sushi czy slow food.
Agencja Badań Rynku i Opinii SW Research zapytała respondentów o preferencje kulinarne w kontekście kuchni narodowych. Kuchnia polska zdobyła najwięcej głosów, aż 77 procent. Na dalszych pozycjach uplasowały się dania kuchni włoskiej, chińskiej i meksykańskiej (56, 46 i 25 proc. wskazań).
Niewielu zwolenników ma kuchnia arabska i hiszpańska (odpowiednio: 11 i 7 proc.). Wydaje się, że mniej popularne smaki mają mniejsze szanse, by przypaść do gustu mieszkańcom Warszawy. Im bardziej egzotyczne jedzenie, tym jego popularność jest mniejsza.
Ankietowani SW Research wskazali, że najczęściej jadają w pracy drugie śniadanie
- 75 procent, oraz obiad  46 procent wskazań. Respondenci w pracy bardzo rzadko jedzą kolację - na ten posiłek wskazało tylko 5 procent badanych.
Jakiego rodzaju potrawy cieszą się największą popularnością? Okazuje się, że te przygotowywane w domu  68 procent wskazało tę właśnie odpowiedź. Natomiast 28 procent osób woli gotowe, kupowane jedzenie. Dlaczego? Co do tego nie było wątpliwości - jest to dla ankietowanych najwygodniejsze (odpowiedź 71 proc. badanych) i najszybsze (61 proc. głosów). Tylko część osób jada potrawy zamówione na wynos i z cateringu - po 21 procent wskazań.
Badanie zostało przeprowadzone w dniach 10-14.10.2013 r metodą internetowych zestandaryzowanych wywiadów kwestionariuszowych (CAWI) przez agencję SW Research. Próba badawcza miała charakter losowy. Operatem losowania był panel internetowy SWpanel.pl, do udziału w badaniu zaproszono osoby w wieku od 16 do 67 lat. Zebrano łącznie 500 w pełni wypełnionych kwestionariuszy, a dopuszczalny błąd statystyczny w badaniu nie przekraczał 4,5 punktu procentowego dla całej próby.

zyciewarszawy.pl

Najczęściej czytane