Lubimy polską kuchnię i fast foody
Najczęściej odwiedzaną przez warszawiaków restauracją jest McDonald's, ale najczęściej polecaną U Szwejka. Najbardziej lubimy kuchnię polską - wynika z raportu Warsaw Watch.
Za najlepszą warszawską restaurację został uznany sieciowy Sphinx (10 proc. wskazań). Na kolejnym miejscu uplasowała się restauracja U Szwejka (9 proc.). Ten lokal mieszczący się przy placu Konstytucji jest najczęściej polecanym w stolicy (70 proc. klientów poleciłoby go znajomym). Podium zamyka fast food KFC, z 8 procentami głosów. Pod względem liczby odwiedzin danego lokalu, bezkonkurencyjne okazały się restauracje szybko serwujące jedzenie czyli McDonald's i KFC (odpowiednio 72 i 71 proc. wskazań). Nieco mniej głosów zdobyła Pizza Hut - 63 procent.
Z badań wynika, że najpopularniejsze są lokale szybkiej obsługi, które są stosunkowo tanie, wciąż małym zainteresowaniem cieszą się lokale ekskluzywne, serwujące np. sushi czy slow food.
Agencja Badań Rynku i Opinii SW Research zapytała respondentów o preferencje kulinarne w kontekście kuchni narodowych. Kuchnia polska zdobyła najwięcej głosów, aż 77 procent. Na dalszych pozycjach uplasowały się dania kuchni włoskiej, chińskiej i meksykańskiej (56, 46 i 25 proc. wskazań).
Niewielu zwolenników ma kuchnia arabska i hiszpańska (odpowiednio: 11 i 7 proc.). Wydaje się, że mniej popularne smaki mają mniejsze szanse, by przypaść do gustu mieszkańcom Warszawy. Im bardziej egzotyczne jedzenie, tym jego popularność jest mniejsza.
Ankietowani SW Research wskazali, że najczęściej jadają w pracy drugie śniadanie
- 75 procent, oraz obiad 46 procent wskazań. Respondenci w pracy bardzo rzadko jedzą kolację - na ten posiłek wskazało tylko 5 procent badanych.
Jakiego rodzaju potrawy cieszą się największą popularnością? Okazuje się, że te przygotowywane w domu 68 procent wskazało tę właśnie odpowiedź. Natomiast 28 procent osób woli gotowe, kupowane jedzenie. Dlaczego? Co do tego nie było wątpliwości - jest to dla ankietowanych najwygodniejsze (odpowiedź 71 proc. badanych) i najszybsze (61 proc. głosów). Tylko część osób jada potrawy zamówione na wynos i z cateringu - po 21 procent wskazań.
Badanie zostało przeprowadzone w dniach 10-14.10.2013 r metodą internetowych zestandaryzowanych wywiadów kwestionariuszowych (CAWI) przez agencję SW Research. Próba badawcza miała charakter losowy. Operatem losowania był panel internetowy SWpanel.pl, do udziału w badaniu zaproszono osoby w wieku od 16 do 67 lat. Zebrano łącznie 500 w pełni wypełnionych kwestionariuszy, a dopuszczalny błąd statystyczny w badaniu nie przekraczał 4,5 punktu procentowego dla całej próby.
Żadna część jak i całość utworów zawartych w dzienniku nie może być powielana i rozpowszechniana lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w
jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętą digitalizacją,
fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody Gremi Media SA
Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Gremi Media SA lub autorów z naruszeniem prawa jest zabronione
pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.