Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Karp zrobi się sam

Mon 09-12-2010, ostatnia aktualizacja 15-12-2010 14:12

Już czas pomyśleć o daniach na świąteczny stół. Karpia w galarecie, makowiec, barszcz i wiele innych smakołyków na wynos oferują warszawskie restauracje i hotele.

autor: Seweryn Sołtys
źródło: Fotorzepa

Można zdecydować się na dania tradycyjne lub nowoczesne, wyrafinowane i proste – od sałatki jarzynowej po pasztet z kuropatwy nadziany morelą... Poniżej niektóre propozycje.

Ferajna, ul. Grzybowska 63, tel. 600 552 602

Barszcz czerwony z uszkami (35 zł/l), zupa grzybowa z łazankami (39 zł/l), pasztet z wątróbek z sosem żurawinowym (29 zł/0,5 kg), śledź w śmietanie lub oleju (29 zł/0,5 kg), ryba w galarecie (69 zł/8 porcji), ryba po grecku (49 zł/kg), pierogi z kapustą i grzybami (29 zł/kg), bigos (35 zł/kg) i kapusta z grzybami (29 zł/kg).

Zamówienia: do 20.12. Odbiór: 23.12 (przez cały dzień) i 24.12 do godz. 15.00.

Klimaty kulinarne, ul. Oboźna 9, lok. 105, tel. 22 211 34 84

Karp smażony (18 zł/porcja), sałatka jarzynowa (21 zł/kg), śledź w śmietanie z cebulką i jabłkiem (21 zł/kg), pierogi z kapustą i grzybami (29 zł/kg) piernik z bakaliami (45 zł/kg).

Zamówienia: do 20.12 (osobiście lub na adres catering@klimatykulinarne.pl, przy zamówieniu do 15.12 niespodzianka). Odbiór: osobisty we wskazanym terminie.

Sheraton Warsaw Hotel, ul. Prusa 2, tel. 22 450 67 06

Wybór wędzonych ryb – łosoś, węgorz i pstrąg, podane z sosami: chrzanowo-jabłkowym i koperkowym (59 zł/400 g), pasztet z gęsi z galaretką z pomarańczy (16 zł 100 g), tradycyjna kutia (12 zł 150 g), polędwiczki wieprzowe nadziewane śliwkami z boczkiem, podane z sosem grzybowym (38 zł/100 g), „świąteczna gałąź” – ciasto orzechowo-czekoladowe (34 zł/6 osób), słodki domek z piernika (85 zł/900 g).

Zamówienia: do 22.12 (formularze dostępne są w hotelu, zamówienia powyżej 200 zł premiowane niespodzianką).

Stary Dom, ul. Puławska 104/106, tel. 22 646 42 08

Tarta borowikowa na kruchym cieście (79 zł/10 porcji), plastry marynowanego łososia w miodzie lipowym (23 zł/1 porcja), pół kaczki z modrą kapustą i sosem żurawinowym (49 zł/1 porcja), torty bezowe: migdałowy, pistacjowy i gruszkowy (120 zł/8 porcji).

Zamówienia: do 20.12. Odbiór: 23.12 przez cały dzień i 24.12 do godz. 13.

The Westin Warsaw, al. Jana Pawła II 21, tel. 22 450 86 31

Sałatka z pieczonych buraków z jabłkiem i marynowaną czerwoną kapustą (6 zł/100 g/1 porcja), zupy, jak bulion grzybowy z łazankami (10 zł/250 cl), roladki z sandacza w sosie piernikowym (120 g/24 zł/120 g).

Zamówienia: do 21.12. Odbiór: 24.12 do godz. 12.

Delicja Polska, ul. Krakowskie Przedmieście 45, tel. 22 826 47 70

Oryginalne kompozycje ryb: śledzie w oliwie lnianej na pumperniklu z sałatką z pora i jabłek (16 zł/120g), szczupak faszerowany po żydowsku rodzynkami i płatkami migdałów (21 zł/120 g) czy sandacz w occie dębowym marynowany trawą żubrową i owocem żurawiny (22 zł/120g). Dania główne: schab faszerowany wędzoną śliwką w galaretce porto (18 zł/120g), pierogi z sarniną i jałowcem (6 szt./ 28 zł), sandacz z sosem rodzynkowym i risotto z pęczaku (45 zł/porcja). Ciasta: makowiec świąteczny z bakaliami (65 zł/10 porcji) czy tort kajmakowy (220 zł/16 porcji).

U Fukiera, Rynek Starego Miasta 27, tel. 22 831 10 13

Karp faszerowany po żydowsku, z rodzynkami mozelskimi, prażonymi migdałami (21 zł/350 g), śledzie w kremie z ikry i mlecza pikantne albo w lubczyku i oleju lnianym (18 zł/300 g), pasztet świąteczny z zająca, dzika i sarny, z suszonymi borowikami (45 zł/500 g), barszcz z prawdziwków z łazankami (30 zł/1l), kapusta z grzybami i pigwą z całymi kapeluszami prawdziwków (25 zł/0,5kg), złoty bigos na dziczyźnie i czerwonym winie (30 zł/0,5kg).

Villa Nuova, ul. St. Kostki Potockiego 23, Wilanów, tel. 22 885 15 02

Śledź w oleju lnianym, z cebulką (18 zł/2 porcje), karp w galarecie (18 zł/porcja), karp faszerowany z rodzynkami (20 zł /porcja), pasztet z kuropatwy dzianą morelą (85 zł/kg), pierogi z kapustą i grzybami (20 zł/12 szt.) żur na borowikach (50 zł/0,9 l), udo gęsie (38 zł) oraz desery: piernik w czekoladzie przekładany konfiturą żurawinową (65 zł/1 kg) czy migdałowy tort bezowy (180 zł/kg).

Życie Warszawy

Najczęściej czytane