Luksusowe bąbelki bardzo pożądane
Nawet 790 zł zapłacą warszawiacy, którzy będą chcieli przywitać Nowy Rok wyjątkowym szampanem. Tańszą alternatywą może być przyzwoita katalońska Cava już za 35 zł.
Jeśli chcemy skosztować szlachetnego trunku, musimy wydać co najmniej 120 – 150 zł. Tyle zapłacimy za Moet Chandon, Veuve Cliquot czy Mumm’a Cordon Rouge. Najdroższe Dom Perignon czy Palm d’Or to koszt 500 – 750 zł. – W Polsce wciąż jeszcze wypija się mniej szampana niż w innych krajach Europy – mówi Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny „Magazynu Wino“. – Jednak w ostatnich latach widać pewną poprawę. Ceny mogą odstraszać, ale są odzwierciedleniem wysokiej jakości.
Jednak stołeczne winiarnie nie narzekają na brak klientów.
– Najbardziej popularny jest Nicolas Feuillatte, kosztuje 120 zł. W tym tygodniu sprzedaliśmy już kilkadziesiąt sztuk – mówi Sebastian Kalota z sieci Wine House. – Ale największej sprzedaży spodziewamy się w środę – dodaje.
Niekwestionowanym królem szampana jest Dom Perignon produkowany nieprzerwanie od 1743 roku. Nazwa pochodzi od nazwiska mnicha z zakonu benedyktynów, któremu przypisuje się rolę twórcy szampana. Legenda głosi, że Dom Perignon, próbując wymyślonego przez siebie trunku, miał krzyknąć: „Chodźcie bracia, ja piję gwiazdy!”.
Trudno dzisiaj ocenić prawdziwość owej legendy. Natomiast o tym, że gwiazdy upodobały sobie szampana, nie trzeba nikogo przekonywać. Marilyn Monroe oznajmiła kiedyś, że zasypia co wieczór z kropelką Chanel 5 za uchem, a każdego ranka budzi się z lampką Piper-Heidsieck w dłoni, który w stolicy kupimy już za 165 zł.
Jak obchodzić się z tak luksusowym trunkiem?
– Przede wszystkim trzeba chronić go przed światłem. Promienie UV potrafią zepsuć najbardziej wyrafinowany smak – przekonuje Tomasz Prange-Barczyński i radzi:
– Otwierając szampana, pamiętajmy, żeby nie wyciągać korka, a jedynie go trzymać, delikatnie kręcąc butelką. Podając trunek, należy go schłodzić. Idealna temperatura to 9 stopni C. Jeżeli będzie za wysoka – korek nam wystrzeli, jeżeli za niska – nie otworzymy jej. Tańszą alternatywą dla szampana mogą być wina musujące. Niesłabnącą popularnością cieszy się od lat włoskie Prosecco, które kupimy już za 35 zł. Na miłośników lekkiego i radosnego wina czeka katalońska Cava za 35 zł.
Ile za butelkęSylwestrowa lista szampanów i win musujących w najlepszej relacji jakości do ceny:
∑ Veuve Clicquot Ponsardin Champagne Brut, klasyczny szampan wytrawny – 144 zł
∑ Nicolas Feuillatte Champagne Reserve Particuliere Brut, szampan o lekko złotej barwie, wyczuwalny aromat migdałów, orzechów i białych owoców – 119,25 zł
∑ Dom Perignon Vintage 2000, niekwestionowany król szampana produkowany nieprzerwanie od 1743 roku – 794 zł
∑ Cristal Cava Castellblanch Semi Seco, katalońskie wino musujące produkowane metodą tradycyjną – 35 zł
∑ Gancia Prosecco Spumante Bianco Brut, włoskie wino musujące o jasnosłomkowym kolorze, radosne i orzeźwiające, z aromatem białych owoców, szczególnie wyczuwalna nuta jabłek – 35 zł.
Żadna część jak i całość utworów zawartych w dzienniku nie może być powielana i rozpowszechniana lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w
jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętą digitalizacją,
fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody Gremi Media SA
Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Gremi Media SA lub autorów z naruszeniem prawa jest zabronione
pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.